«حسابی باربی شدهایها!»؛ بیرون آمدن همین یک جمله از دهان زنان و دختران جوانی که «سراب باربی شدن» به هدف نهایی زندگیشان بدل شده کافی است تا دستمان بیاید «عروسکهای باربی» فقط یک اسباببازی برای جذابتر شدن دنیای کودکی بچهها نیست، بلکه این عروسک ابزار یک «فرهنگ» است، الگویی مادی و ابزاری از «زن امروزی» برای تمامی زنان و دختران جهان. پس نابجا نیست اگر بخواهیم این فرهنگ ضد فرهنگ خودی را حذف کنیم.
باربی «سبک زندگی» جدیدی را القا میکند؛ مصرفگرایی، تجملات و حاکمیت نگاه ماتریالیستی هدف نهایی حکومت باربیهاست. برای تحقق چنین موضوعی بهترین زمان سرمایهگذاری دوران کودکی است. عروسک به واسطه برقراری رابطه عاطفی در شکل دهی به الگوی ذهنی دختر بچهها نقش مهمی دارد. اندام باربی، پوشش و آرایش، نژاد، فرم چهره، کیف و کفشها و لباسهای متنوع و پرزرق و برقی که در بستهبندیهای عروسک باربی و در بازیهای رایانهای آن طراحی شده، سبب میشود تا کودکان ما با شیوه زندگی باربی زندگی کنند و با تفکرات این «اسطوره» بلند قد و لاغر اندام بزرگ شوند. بدون شک تمام این ادلههای محکم دست به دست هم داده و موجب شدهاند تا پلیس در برخورد با فروشندگان این عروسک ها، به ممنوعیت نمادین ورود این اسباب بازیهای هدفمند، رنگی از عینیت بزند، چراکه تاکنون به رغم ممنوعیت واردات، این عروسکهای مغایر با فرهنگ ایرانی به طور وسیعی به صورت قاچاقی وارد کشور میشدند و با حکومت بر دنیای کودکی بچههای ایرانی، مسیر نگاه و تفکر آینده آنها را نیز تعیین میکردند.
ممنوعیت و برخورد با فروش عروسکهای باربی اگرچه در ایران به تازگی آغاز شده، اما کشور عربستان از سال 2003 به دلیل تطابق نداشتن با فرهنگ و اندیشههای اسلام، فروش این اسباببازی را غیر قانونی اعلام کرده بود. در ایران نیز از سال 75عروسکهای «دارا و سارا» طراحی و عرضه شدند تا به عنوان جایگزینی برای باربی عمل کنند، اما طراحی ضعیف و قیمت بالای این محصول هرگز نتوانست در بازار رقابت، باربی را کنار بزند.
برخورد با فروشندگان عروسک باربی شاید گامی باشد برای مبارزه با فرهنگی که از طریق این ابزار به شکلی عمیقتر از آنچه فکرش را بکنیم در بین نسل چهارم و پنجم انقلاب در حال نهادینه شدن است. با این وجود اما قرار است در دنیای بازیهای کودکانه فرزندان ایران زمین، کدام عروسک جایگزین را معرفی کنیم تا قدرت رقابت با باربیهایی را داشته باشد که سالهاست بر ذهن کودکان حکمفرمایی میکنند؟ دارا و سارای چینیالاصل پس از 15 سال اثبات کردهاند در این رقابت قدرت قد علم کردن در برابر باربی را ندارند.
بیتردید پایان باربی در صورتی رقم میخورد که ما بتوانیم اسباب بازیهایی با قدرت ارائه فرهنگ و سبک زندگی اصیل ایرانی را آنچنان جذاب طراحی و عرضه کنیم که آرام آرام بتوانند این رقیب قدرتمند را از دنیای کودکانمان خارج کنند. در غیر این صورت باید «اسطوره شدن» باربی را چشم انتظار باشیم و در آشفته بازار اسباب بازیها و بازیهای رایانهای که بخش عمدهشان به شکل قاچاق وارد میشود، باربی همچنان جایگاه ویژه خود را خواهد داشت، حتی اگر از ویترین اسباب بازیفروشیها به پشت دخلهایشان برود و مخفیانه فروخته شود.
منبع:جوان آنلاین
ان الذین آمنواوعملواالصالحات سیجعل لهم والرحمن ودا... هماناآنان که ایمان آوردندوعمل صالح انجام دادندخداوندرحمان آنهارامحبوب می گرداند
بازدید دیروز : 71
کل بازدید : 182908
کل یاداشته ها : 356